Привітання

Найщиріші привітання на сторінках мого блогу!

30 нояб. 2011 г.

Головування України в Раді Європи - втрачений шанс?


Українська влада називає "історичним" головування Києва в Комітеті міністрів Ради Європи. Натомість опозиція твердить, що таке "представництво" було затьмарене згортанням демократичних процесів в Україні.
На початку травня, відколи Україна перебрала головування в Раді Європи, МЗС у Києві, посилаючись на своїх європейських дипломатів, твердило, що у Страсбургу досить позитивно оцінювали ситуацію з правами людини в Україні.
1-го жовтня президент Янукович, промовляючи у Києві, подякував європейським колегам за підтримку перетворень в Україні і сказав, що "його країна на високій ноті завершує своє головування в Раді Європи".

Позитив на тлі негативу
Дехто з членів української парламентської делегації до Ради Європи також каже, що головування в Комітеті міністрів було важливим історичним досвідом для України, який, за їх словами, "засвідчив відданість Києва європейським цілям".
Заступник голови української делегації, член фракції Партії регіонів Володимир Вечірко в інтерв'ю bbc.ua назвав важливим те, що головування Україна передає Великій Британії, "державі, чиї правові традиції є взірцем для більшості країн світу".
"Якщо говорити про конкретні результати, то нагадаю, що Україна приділила першочергову увагу зусиллям поглиблення співпраці між державами-членами Ради Європи в галузі зміцнення і розвитку місцевого самоврядування. Головування в Комітеті міністрів було важливим історичним досвідом",- каже Володимир Вечірко.
7 жовтня президент ПАРЄ Мевлют Чавошоглу, промовляючи в Страсбургу, закликав українську владу виконувати свої зобов'язання перед Радою Європи і запровадити трирічний пакет реформ, який було ухвалено в Києві.
Кілька днів тому делегація ПАРЄ, яка побувала в Києві, висловила стурбованість щодо політичних переслідувань в Україні, зокрема, щодо судових процесів стосовно колишніх урядовців уряду Юлії Тимошенко і самої екс-прем'єра.

                                     Україна знехтувала шансом?
Колишній міністр закордонних справ України Володимир Огризко сказав bbc.ua, що Україна не скористалася шансом головування в Раді Європи і не підвищила свій міжнародний імідж.
"Цим шансом Україна не скористалася. Ми не лише не підвищили свій рейтинг у міжнародних справах, водночас наше "реноме" істотно пішло вниз. Це стало наслідком внутрішньополітичних речей, які відбулися в нашому житті, зокрема, щодо судових процесів проти окремих урядовців. І це завдало удару по нашому іміджу. Особливих результатів від головування України в Раді Європи я не бачу",- твердить екс-міністр закордонних справ.
Чимало міжнародних і українських політиків нагадують, що головування в європейських структурах, таких, приміром, як Рада Європи, дає шанс країнам просувати вирішення своїх інтересів, зокрема, юридичних. Адже Рада Європи є одним з головних континентальних органів, який стежить за дотриманням прав людини.

                                                      Україна як мішень...
Член української делегації в ПАРЄ Оля Герасим’юк сказала bbc.ua, що Україна свого часу отримала головування досить оригінально, оскільки до цього, за її словами, жодна з країн, які перебувають під моніторингом, такого права не мали.
"Головування перетворило Україну на "мішень" для європейських країн. Вони почали стежити за тим, що відбувається тут. Коли вони побачили, що за обіцянками влади нічого не стоїть, наше головування перетворилося на якусь карикатуру. На дружній жест в бік України - приїзд делегації ПАРЄ з намаганням зустрітися з президентом Януковичем - завершилося відповіддю: двері були зачинені", - каже член делегації українського парламенту.
Попри заяви Януковича щодо неоціненного, як він сказав, досвіду Ради Європи, експерти твердять, що цей досвід не став корисним.
Міжнародний аналітик Олександр Палій сказав bbc.ua, що насправді головування України звелося до простої ротації.
"Ніяких позитивних наслідків не було для України. Вона не змогла використати цю посаду як демонстрацію своїх успіхів в галузі демократії. Київ знехтував цим інструментом. До того ж і справа Тимошенко негативно вплинула на українське головування. З Україною знову почали говорити, як із неповноцінною державою",- каже Олександр Палій.
Разом із тим політики кажуть, що у нинішньої влади є вихід з ситуації, і вказують бодай на те, що нині питання про призупинення членства України в Раді Європи не стоїть.
Хоча член української делегації Оля Герасим'юк твердить, що буквально два місяці тому назад це питання дискутувалося.

Олесь Коношевич

Комментариев нет:

Отправить комментарий