Привітання

Найщиріші привітання на сторінках мого блогу!

20 февр. 2013 г.

« ХТО КРАЩЕ ПОРАДИТЬ МЗС УКРАЇНИ? »



                                                     Шевченко Ніна Юріївна

                                                      Віце-президент Товариства « Україна - Америка»,
                                                      президент МБФ « Відродження Віфсаїди», 
голова комітету « З питань Північної Америки і Південної Америки» ГР при МЗС України  попереднього скликання, правозахисник 

      « ХТО КРАЩЕ ПОРАДИТЬ МЗС УКРАЇНИ? »

Будь-який  досвідчений юрист не може заперечити той факт, що  Постановою № 996 не передбачено  формування  громадських рад   по профільним ознакам,  тим паче  по  так званим сумнівним експертним факторам.
Оскільки, згідно пункту 6 Типового  Положення про громадську раду при міністерстві, іншому центральному органі виконавчої влади, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласній, Київській та Севастопольській міській, районній, районній у мм. Києві та Севастополі державній адміністрації, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 3 листопада  2010 р. № 996 « Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики » (надалі – Положення):  « до складу громадської ради можуть бути обрані представники громадських,  релігійних,  благодійних  організацій,   професійних спілок  та їх об'єднань,  творчих спілок,  асоціацій,  організацій роботодавців,  недержавних засобів  масової  інформації  та  інших непідприємницьких товариств і установ, легалізованих відповідно до законодавства   України   (далі   -    інститути    громадянського суспільства) ».
А пунктом 7 вищезазначеного Положення зазначено : «Склад  громадської  ради  формується  на установчих зборах шляхом рейтингового голосування за  кандидатури,  які  добровільно заявили  про  бажання  брати  участь  у роботі громадської ради та внесені інститутами громадянського суспільства. Кількісний склад громадської  ради  визначається  установчими зборами».
По результатам  голосування, до складу ГР при Міністерстві закордонних справ України увійшли 75 ІГС, за яких віддали свої голоси більшість з 307 делегатів, присутніх на Установчих зборах.
Є очевидним те, що  до ГР були обрані представники  ІГС  з активною громадянською позицією з усіх сфер українського суспільства.
 За рішення щодо    граничної кількості -  75  членів ГР - проголосували більшість делегатів Установчих зборів. Всім, хто не ввійде до ради було запропоновано працювати в якості  експертів, оскільки, як вбачається з минулого досвіду,  -  для   зібрання необхідного  кворуму та  вчасного  прийняття рішень, кількість членів ради   не  може бути необмеженою.
Присутні в залі активно брали участь в процесі роботи Установчих зборів і підтримували запропоновані пропозиції.
А на рахунок експертів у сфері зовнішньої політики, які одночасно є фахівцями щодо діяльності зарубіжних церков в Україні, яким не вдалося пройти до складу Громадської ради при МЗС України, - то напевно їм треба було започаткувати  Експертну раду і йти туди, а не в Громадську! І, звичайно, якщо в минулій Громадській раді деякі керівники комітетів були  пасивними, то зараз вони  змушені   визнавати факт своєї безпорадності, констатуючи перед пресою про причину «прогулів»: «не вдавалося зібрати кворум - не приходили люди Аделаджі, які були в минулому складі Громадської ради ".
На жаль, доводиться також констатувати і той факт,  що їх рейтинг, як і авторитет вичерпався вже тоді, бо членів ради -  прихожан церкви « Посольства Божого» можна було б люб’язно замінити  на парафіян православної церкви Московського патріархату,  до якої вони час від часу  ходять самі.
А можливо  замовні грантові експертизи перестали бути цікаві МЗС  України?
Останнім часом експерти і соціологи у сфері зовнішньої політики перестали цікавити українське суспільство, український парламент, міністерства і відомства,  а вже тим більше таке зовнішньополітичне відомство,  як МЗС України, хіба що різні науково - експертні « висновки », які створені на грантові субвенції (прошу не плутати з Громадськими радами).
 І в новообрану Громадську раду при Міністерстві закордонних справ України увійшли реальні, саме реальні ІГС, відомі  як в Україні так і в світі.
Серед інших на зборах були присутні різноманітні соціологічні  експертні організації, які  працюють на дуже «цікавих» умовах дуже «цікавих» грантових фондів,  створених в Україні, штаб-квартири яких є за кордоном.
Увійшовши в різні громадські структури при Міністерствах, адміністраціях та відомствах доповідають своїм «донорам», що увійшли, а  далі - своїми сумнівними грантовими експертизами створити собі імідж начебто  у зовнішній політиці, ідучи брутально по головам інших інститутів громадянського суспільства, тим самим « опустивши » їх «нижче колін». Ось такий реальний прагматизм соціологічно – експертних - «профільних організацій, що консультували МЗС України протягом багатьох років».
Після рейтингового голосування у нову Громадську раду при МЗС України  увійшли ті громадські організації, які  відомі в Україні та за її межами і вже, звичайно ж,  не «профільні організації, які консультували МЗС протягом багатьох років».
Організації – порадники МЗС України, які не потрапили до ГР при МЗС України,  СТВОРЮЮТЬ РІЗНІ ШУМОВІ ЕФФЕКТИ.
            Виходить, що  тепер   представники  Міністерства закордонних справ  України, яке  має купу Експертних департаментів і дослідницьких служб, повинні поблажливо розповідати за кордоном про грантодавців так званих «профільних організацій, які консультували МЗС протягом багатьох років» ?
Те, що МЗС співпрацює з їхніми візаві в Україні і користується послугами цих «профільних організацій, що консультували МЗС України протягом багатьох років» - ЦЕ НIСЕНIТНИЦЯ, ЩО НЕ МАЄ ЖОДНИХ ПІДТВЕРДЖЕНЬ!
Тому вже сьогодні слід зазначити, і генеральні директори, і директори, і менеджери середньої ланки різних там ініціатив, соцопитувань і фондів, не потрапивши в ГР при МЗС України, втратили при цьому контроль в Громадській раді нового скликання. Тепер вони  звичайно ж здійняли галас, оскільки  вже втратили  не тільки свій авторитет, а  втратили  також і довіру своїх благодійників і грантодавців.
            Далі,  запропоновані новообраним главою  посвідчення для всіх членів Громадської ради,  викликали незрозумілу реакцію: чи то заздрість, чи то жах у представників аналітичних центрів - членів минулого ради. Їм же не потрібні були посвідчення, що ідентифікують їх, як представників громадянського суспільства, оскільки  вони користувалися зовсім іншими перепустками - паперами з іншими номінаціями портретного жанру.
А власне, хто забороняв шановні добродії і добродійки,- спеціалісти з «соціологічно-експертних наук», приходити на засідання  Правління ГР, проводити і приймати участь у засіданнях комітетів і комісій, а також вести організаційну роботу в колишній Громадській раді при Міністерстві закордонних справ України?
Наприклад, комітет № 4 « З питань Північної Америки і Південної Америки», очолюваний мною, проводив свої засідання сім разів впродовж 2012 року офіційно, а також два рази за участю профільного управління МЗС України, не рахуючи круглих столів та міжнародних конференцій. В ньому працювало 14 членів Громадської ради, а також працювали асоційовані члени ГР, деякі з яких зараз увійшли до нового складу. Кожне засідання комітету було відкритим, на які я офіційно запрошувала всіх членів Правління ( голову ГР, заступників і голів комітетів ГР, в тому числі і всіх тих, хто зараз сурмить на кожнім розі, що їм не давали працювати, бо  ніхто  з  них  жодного разу не відвідав заходи, на які їх запрошували ).
Хочу подякувати МЗС України, в особі профільного управління, а також   Департамент інформаційної політики МЗС України за увагу до роботи очолюваного мною комітету. На підтвердження  роботи нашого комітету маємо фото, зроблені під час засідань комітету.
Крім того, нашим комітетом була проведена громадська експертиза фінансової діяльності   МЗС України. Якщо я не помиляюсь, цього не зробив жодний з комітетів чи аналітичних центрів Громадської ради, які вважають, що вони співпрацювали з МЗС України з 2000 року.
Напрошується ще одне цікаве запитання до обурених представників аналітичних центрів: « А що Ви тоді збиралися робити в Новій Громадській раді   при МЗС  зараз?
 І врешті - решт, визначіться, будь - ласка, шановні члени минулої Громадської  ради при МЗС України:
« Або Вам Аделаджа в ГР не потрібен, або Ви без його участі не можете нічого в ГР зробити, натомість плідно співпрацюєте з представниками інших церков, центри  яких знаходиться за кордоном? »
То чи не черв’ячок у вигляді жаби вас з’їдає? І що  власне зробили для підняття іміджу України на міжнародному рівні  «профільні організації,  що консультували МЗС України протягом багатьох років», зокрема перебуваючи у ГР при МЗС України?
 Тому краще порадять МЗС України найбільш прогресивні  представники ІГС – люди з активною громадянською позицією!

Комментариев нет:

Отправить комментарий